Genieten bij

't Begin Domburg

Ontspanningsmassage, voetreflexmassage, hotstonemassage en ayurvedische massage

contact

Kanonweistraat 29
(hoek Lijsterhofstraat)
4357 CA Domburg
telefoon:
+31 (0) 219 244 74
e-mail: zonnigeblik@gmail.com

Domburg & omgeving

Wist u dat ..... Domburg een van de eerste badplaatsen is van Nederland?

Domburg is gelegen aan het Noordzeestrand en is een van de eerste badplaatsen van Nederland (1834). Kuurgasten kwamen er speciaal voor de zeelucht en het zoute zeewater. Reeds door de 19e eeuwse geneeskunst ontdekt als heilzaam voor lichaam en geest. Dr. Mezger, grondlegger van de fysiotherapie, maakte hier furore en trok zijn belangrijke cliëntèle naar Domburg, waaronder de Roemeense koningin Elisabeth. Onder het pseudoniem Carmen Sylva schreef zij romantische gedichten. Op het duin staat nog steeds de villa waar ze logeerde en die sindsdien naar haar vernoemd is.

Het centrum van Domburg bruist van gezelligheid. U vindt er vele terrasjes, restaurants en (exclusieve) winkels welke het gehele jaar 7 dagen per week open zijn. De mooie, brede stranden en de kwaliteit van het zwemwater is evenals bij de andere Walcherse badplaatsen zeer goed. Vanuit het dorp loopt u zo het bosgebied in, waar u reeën kunt tegenkomen. De klim de Hoge Hil op is zeker de moeite waard. Vanaf deze hoge duintop ziet u alle Walcherse dorpen en steden. Er een staat zelfs een aanwijzer, zodat u weet welk dorp waar ligt. Het Domburgse strand, net achter de golfbaan, is de hotspot voor golfsurfers. Kortom u kunt lekker bijbruinen of uitwaaien op het strand, een mooie wandeling maken door het bos, een terrasje pakken of slenteren over de wekelijkse markt. Mogelijkheden te over!

Wist u dat ….. op het Noordduinestrand bij Domburg, de beste golfsurf spot van Nederland te vinden is?

Het Domburgse strand, net achter de golfbaan, is de hotspot voor golfsurfers. Surfschool Domburg laat iedereen op een veilige en leuke manier kennismaken met de Noordzee. De surfleraren geven surfles aan zowel beginnende als gevorderde surfers. Zij gebruiken de eigen kennis en ervaring om mensen een veilige en vooral leuke surfles te bieden. Maar, zij hebben meer te bieden! U kunt hier ook skimboarden, raften, kanoën, stand up padding en grommettraining doen. Kortom kom eens langs bij Surfschool Domburg. Voor meer informatie surf dan naar: www.sportshopdomburg.nl

Wist u dat ….. er strandtips van Domburg zijn?

• Bij eb (afgaand water) is er een sterke stroming naar zee, blijf dan dicht bij de kant. Ingeval u door de stroom meegetrokken word probeer dan niet recht hier tegenin te zwemmen, maar zwem schuin naar de kant met de stroom mee. Wees ook voorzichtig met drijvende voorwerpen zoals luchtbedden, bootjes en zwembanden.
• Kom niet te dicht bij paalhoofden, pieren en andere obstakels.
• Let op de strandvlaggen en volg altijd de aanwijzingen van het badpersoneel.
• Let goed op uw kinderen, laat ze niet zonder toezicht aan de waterkant. Zijn er herkenningstekens op uw strandvak, maak dan uw kinderen hier attent op.
• Helpt u mee de stranden schoon te houden.
• Kom niet in de duinen! De duinen zijn een vitaal onderdeel van de zeewering, door de duinen te betreden veroorzaakt u schade!

Wist u dat ….. ringrijden een folkloristische traditie is die op het eiland Walcheren nog steeds wordt beoefend als serieuze sport?

Ongezadelde Zeeuwse trekpaarden galopperen over een smal met zandbestrooide baan van 36 meter. De ruiter moet met zijn lans een ring van 38 mm doorsnede weten te steken. Deze hangt halverwege boven de baan. In de loop van de wedstrijd kan die ring steeds kleiner worden. En als de winnaar bekend is, wordt deze gejonast door de andere ruiters. Ook deze zomer vinden er weer wedstrijden plaats, ieder dorp heeft zijn eigen wedstrijen. Ook wordt er in Middelburg gestreden om het Zeeuws kampioenschap. Wilt u deze traditie eens met eigen ogen aanschouwen? Kom dan in de zomermaanden naar een van de wedstrijden kijken in het centrum van Domburg.
Wilt u meer over deze fantastische traditie weten, de website van de Zeeuwse Ringrijders Vereninging bevat ale informatie www.ringrijden.nl

Wist u dat ….. Middelburg de Zeeuwse hoofdstad is?

Als het om monumenten gaat, is er geen enkele plaats in Nederland die er zoveel telt per vierkante meter als de Zeeuwse hoofdstad Middelburg. Allemaal stille getuigen uit tijden van rijkdom en welvaart. Eerst als voorhaven van Brugge en Antwerpen. Later als één van de belangrijkste kamers van de VOC. Meer dan 1100 monumenten telt de stad Middelburg, eigenlijk teveel om op te noemen. U kunt maar beter gewoon zelf komen kijken. Wandelen door de stad is een feest voor het oog en kijk vooral ook eens achter die gevels. In de vele verrassende achterafstraatjes, stadstuinen en op pleintjes. Het is ook mogelijk Middelburg te bekijken vanuit een rondvaartboot

Wist u dat ….. Vlissingen een belangrijke strategische positie inneemt aan de monding van de Westerschelde?

Tegenwoordig passeren daar elk jaar meer dan 50.000 schepen uit alle uithoeken van de wereld. Niet op eigen houtje, nee. Op zee komt een zeeloods aan boord, op de Westerschelde wisselt een rivierloods hem af. Vanaf het strand en de boulevard staat u bijna met uw neus bovenop dit spektakel! Niet voor niets houdt Vlissingen's held, Michiel de Ruyter, vanaf z'n sokkel nog altijd een oogje in het zeil. Veel standbeelden sieren de stad, zowel historische als moderne kunstwerken. En vrijwel allemaal tonen ze de verbondenheid met de zee.

Wist u dat ….. het in Veere wemelt van de mooie bouwwerken?

Veere is slenteren over oude keitjes, door verstilde straatjes en langs prachtige geveltjes. De fraaie 16e eeuwse 'Schotse Huizen' aan de Kaai waren de opslagplaatsen en kantoren van de wolhandelaren. Gluren in fraaie tuinen en over typische bakstenen muurtjes. Flaneren over de Kaai langs kleurrijke bootjes in de pittoreske stadshaven en uitkijken over het Veerse Meer, een visje eten op een bankje of een sfeervol terrasje pakken. Natuurliefhebbers halen hun hart op in het stille krekengebied even buiten het dorp.

Wist u dat ….. Waterland Neeltje Jans het hart is van de Deltawerken?

Water kan bedreigen, maar je ontdekt dat water vooral een onvervangbare bron is van leven. Water verrast en verwondert, u kunt er zelfs heerlijk mee spelen. Neeltje Jans is het voormalige werkeiland, middenin de Stormvloedkering in de Oosterschelde. Zeg maar het hart van de Deltawerken. U vindt er ‘De Ramp’, een indrukwekkende expositie over die catastrofale overstroming in 1953, die het leven kostte aan bijna 2000 mensen en nog meer dieren! ‘De Ramp’ toont in authentieke beelden en geluid ooggetuigenverslagen van die nacht van 1 februari. Van slachtoffers, familieleden, redders, journalisten en politici uit die tijd. Zo’n ramp mocht nooit meer gebeuren, dus werd het Deltaplan ontwikkeld. In Delta Expo op Neeltje Jans maakt u kennis met 2000 jaar waterbouw: dijkenbouw, landwinning en –verlies. De film Delta Finale toont het technisch vernuft van de bouw van de stormvloedkering. Onder begeleiding van een gids kunt u zelfs in het binnenste van de kering afdalen en ervaart u de kracht van het water. Een staaltje watermanagement in de praktijk.